Haastattelut

”Tietä on suunniteltu 60 vuotta – nyt on toimittava!”

By 29 lokakuun, 2018 No Comments

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jere Järvinen:

”Uudella tiellä olisi vaikutusta koko alueen vetovoimaan!

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jere Järvinen näkee, että Paraistenväylä palvelisi paitsi koko Turunmaan saariston alueen liikennettä, myös Kaarinaa ja kaikkia Kaarinan läpi kulkevia.

Jere Järvinen muistelee, että Kaarinan länsipuolella kulkevaa ohitustietä on suunniteltu yli puoli vuosisataa ja Saaristotien tilannetta on puitu Kaarinassakin moneen otteeseen.

Kaarinassa uudelle tiehankkeelle on laaja tuki. Kaarinan kaupunginvaltuusto selvitti kahdeksan vuotta sitten eri vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi ja päätti tukea kokonaan uuden tieyhteyden rakentamista.

– Nykyisen Saaristotien leventäminen ei ole kaarinalaisten kannalta optimaalinen ratkaisu. Uusi, läntisen Kuusiston läpi kulkeva tie toisi itä-Kuusiston asukkaille lisää asumisrauhaa ja voisi myös olla piristysruiske Piispanristin alueelle Järvinen toteaa.

Kaavoituksellisesti Paraistenväylä ei aiheuta ongelmia Kaarinalle, koska tielinjaus on tehty jo 1950-luvulla. Kaarina kasvaa hyvää vauhtia; vuonna 2018 kaupungin väestönkasvu on arviolta noin 400 henkilöä. Kaarinan kaksi suurta kaavoitushanketta, Lemunniemen alue läntisimmässä Kaarinassa ja Rauhalinna Piikkiön suunnalla, vaativat myös oikein mitoitetut liikennejärjestelyt. Pelkästään Lemunniemeen kaavoitetaan asuntoja 10 000 asukkaalle, joiden pitää päästä kulkemaan jouhevasti alueelle ja sieltä pois.

– Olisi tärkeää, että saisimme liikennemassoja purettua tehokkaasti ainakin kahta kautta. Rauhalinnan alue tukeutuu täysin Saaristotiehen. Lemunniemen kaavoituksessa on laskettu sen varaan, että uusi tie toteutuu

Saariston rengastielle lisää vetovoimaa


Jere Järvinen huomauttaa, että Saaristotie ei ole kauniista nimestään huolimatta mikään rauhallinen mökkitie, vaan koko saariston vilkkaasti liikennöity päätie ja tärkeä liikenneväylä teollisuudelle.

– Saaristotie on usein tukkeessa ja on täysin selvää, että tilanne ei ole kestävä, Järvinen toteaa.

– Olisi pelkästään hyvä asia, että raskas liikenne saataisiin pois Saaristotieltä. Se tukisi saaristoon suuntautuvan julkisen liikenteen yhteyksiä ja mahdollistaisi kunnon polkupyöräreitin luomisen Saaristotielle. Sillä olisi vaikutusta koko alueen vetovoimaan.

Järvinen muistuttaa, että uusi tieyhteys, Paraistenväylä, olisi myös huomattavan paljon ympäristöystävällisempi kuin Saaristotie. Laskelmien mukaan ajoaika lyhenisi noin kolmella minuutilla Kirjalansalmen sillan ja Kaarinan välisellä tieosuudella.

– Se ei kuulostaa kovin merkittävältä, mutta kun 11 000 autoa vuorokaudessa päästää kolmen minuutin ajan vähemmän pakokaasua, puhutaan suurista luvuista.